Θέλομε να γίνωμεν ελεύθεροι και όχι να λεγόμεθα ελεύθεροι

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ 26-12-1848

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΑΛΙΚΗΣ

Επείγον...
Σώστε κύριοι Υπεύθυνοι και Αρμόδιοι τους παραδοσιακούς οικισμούς
της Ανωγής  Παλικής


ΕΚΚΛΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΑΛΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ  ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΏΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αυτές τις μέρες παρατηρείται αρκετή δραστηριότητα - επισκέψεις  μηχανικών και σκαπτικών μηχανημάτων στην περιοχή της Ανωγής Παλικής με σκοπό να «ξεκαθαρίσουν τα ερείπια» των παλαιών σπιτιών που προξένησαν οι σεισμοί.  Έτσι έχει το έγκλημα ενάντια στην αρχιτεκτονική παράδοση, να μην μείνει όρθιο τίποτε σε αυτόν τον τόπο που να δείχνει την ταυτότητά του, την ιστορία του, το σεβασμό στους προγόνους  μας  που σμίλεψαν χιλιάδες ποριά για να φτιάξουν τα σπίτια τους και τα γουλόστρατα  καντούνια  τους, τα όμορφα φρουσάκια στα παράθυρα, τις πελεκητές κορνίζες στις πόρτες τους.. .
          Οι περισσότεροι οικισμοί στην Ανωγή έχουν κηρυχτεί διατηρητέοι,  ( Ν. 8020)λόγω  που έχουν σπίτια πετρόκτιστα,  ιστορικές εκκλησίες, αρχοντικά που διάσπαρτα είναι στους κάμπους, γεφύρια, καμπαναριά,  μεγάλες οικίες προσωπικοτήτων, ανεμόμυλοι, παραδοσιακά μαγαζάκια και τόσα άλλα που δυστυχώς, επειδή λίγο χτυπήθηκαν από τους σεισμούς, προσπαθούν οι επιτήδειοι, να τα εξαφανίσουν και  να πάρουν την πέτρα προς πώληση.
          Πρόσφατα στην ιστορική Κοντογεννάδα αποφάσισαν να κατεδαφίσουν τέσσαρα παλιά κτίσματα.. Είναι  στο πρόγραμμα  για γκρέμισμα ... Το σπίτι του μεγάλου αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου, κινδυνεύει να έχει τέτοια τύχη!
Τι θα έχουμε να δείξουμε;  Ότι  έχουμε από παλαιά πετρόκτιστα οικήματα  είναι αυτά που έμειναν από τους παλαιότερους σεισμούς.
Τα σεβάστηκε ο χρόνος και εμείς θέλουμε να τα αποτελειώσουμε, να τα εξαφανίσουμε...!
          Ας αντισταθούμε σθεναρά σε αυτό που συμβαίνει, ας κρατήσουμε κάτι δικό μας για να έχουμε συνέχεια. Ας καταγγείλουμε κάθε θελημένη  και άλογη κίνηση που θέλει να εξυπηρετήσει το εφήμερο. Είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε κάτι από αυτόν τον τόπο.
Πού είναι οι νόμοι που κήρυξαν αυτά τα χωριά παραδοσιακά; Πού είναι η ανάλογη εφορεία διατηρητέων μνημείων; Πού είναι η Πολιτεία; Πού είναι όλοι αυτοί οι εκλεγμένοι του τόπου;
          Κύριοι Υπεύθυνοι και Αρμόδιοι τώρα σας θέλουμε: Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και ανάλογοι  φορείς  αναστήλωσης τέτοιων παραδοσιακών κτισμάτων. Το παράδειγμα θα το δείτε στην  Πελοπόννησο,  που με καλή χρηματοδότηση έσωσαν τους παραδοσιακούς οικισμούς και σήμερα είναι επισκέψιμοι από τους τουρίστες ...
Ή αν θέλετε,  θυμίζω αυτό που είναι γνωστό  σε όλους μας. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το εσωτερικό της Βαρσοβίας καταστράφηκε ολοσχερώς... έπειτα από τον Πόλεμο το ξανάφτιαξαν όπως ήταν ακόμη και στα υλικά των κτηρίων, με κάθε παλιά λεπτομέρεια.
Εδώ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση και τα γεγονότα, απλά όλοι είμαστε σε μια εύκολη λύση, του να γκρεμίσουμε.
Μην ξεχνάτε ότι γίνεται δεν απογίνεται!
           Περιμένουμε από όλους σας τους Υπεύθυνους και Αρμόδιου να  παγώσετε οριστικά αυτές τις κινήσεις της καταστροφής, να μην δίνετε τέτοιες άδειες,  να προσέξετε το γεγονός που συμβαίνει και να βρείτε προγράμματα προς αποκατάσταση αυτών των οικισμών προς όφελος όλων μας και του τόπου γενικότερα.

Και επιτέλους ...είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα Γραφείο Νεοτέρων Μνημείων και Διατηρητέων Οικισμών στο Ληξούρι,  προς βοήθεια του τόπου , «τιμής ένεκεν» για τη φοβερή επιτάχυνση του σεισμού- 0, 77 στα Χαβριάτα. 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

ΣΗΜ ΔΙΚΗ  ΜΑΣ 
ΟΠΟΙΑ  ΕΧΟΥΝ  ΖΗΜΙΕΣ  ΑΠΟ  ΤΑ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ  
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ  ΚΑΤΕΔΑΦΗΣΗ  Η  ΕΠΙΣΚΕΥΗ
ΑΝΤΕ  ΝΑ  ΤΑ  ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ  ΣΗΜΕΡΑ 








ΠΟΡΤΟΝΙ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΓΕΝΑΤΑΤΑ 


ΦΟΤΟ  ΜΑΚΗΣ  ΓΑΛΑΝΟΣ 

1 σχόλιο:

damoulianata είπε...

Μάκη πρέπει πρώτα να σε ακούσουμε εμείς οι γύρω
σου Να ενώσουμε με την δική σου τις δίκες μας φωνές
Ίσως οι αρμόδιοι ακούσουν την κραυγή μας Μπορεί να
κάνουμε περισσότερα από μια απλή γραπτή διαμαρτυρία