Θέλομε να γίνωμεν ελεύθεροι και όχι να λεγόμεθα ελεύθεροι

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ 26-12-1848

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

9η Ιανουαρίου 1991


 Είχε γίνει θεσμός για όσους αγαπούν ην πατρίδα τους, τον λαό, την μόρφωσή του και δεν πάσχουν από αμνησία. Η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τους τραμπούκους της Νέας Δημοκρατίας την 9η Ιανουαρίου 1991 κάθε τέτοια μέρα συγκέντρωνε και συγκεντρώνει στον τόπο της θυσίας του στο 3ο Λύκειο Πατρών τον κόσμο της ευρύτερης αριστεράς που δεν ξεχνά...
   Έτσι στις 4 Ιανουαρίου 2006, την πρώτη χρονιά που λόγω συντάξιοδότησης βρέθηκα μακριά της πόλης που έβγαζα το ψωμί μου, η ΤΟΤΕ "Ελευθεροτυπία" στην σελ.54 δημοσίευσε την παρακάτω επιστολή μου:
                     
                                 ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
   Κομμάτια η Αριστερά θα κλίνει πάλι ευλαβικά το γόνυ του Γενάρη τις 9 στον τόπο της θυσίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Στο 3ο Λύκειο Πατρών. Λόγοι θα εκφωνηθούν, στεφάνια θα καταθέσουν. Μόνο που η μνήμη μελαγχολικά γυρίζει πίσω όταν πολλές γειτονιές και χωριά της πατρίδας μας έφεραν περίφανα το όνομα "μικρή Μόσχα". Και κανείς μέχρι σήμερα δεν είπε ότι κάθε από κάθε τέτοιο μετερίζι δεν ήταν κάποιο εργοστάσιο Πουτίλοφ αλλά συνήθως ένας Τεμπονέρας με κύκλο όρθια στημένων ποιητών που έφεραν ατόφια την αρχαία αγορά στα καφενεία μας και ταρακούνησαν τον κοιμισμένο νου. Δικαιολογημένο των εχθρών το μίσος. Και όταν οι "μικρές" και "μεγάλες Μόσχες" έπεσαν από τα δικά τους αμαρτήματα και μόνο, παρηγοριά η ποίησή τους έμεινε καινούργιες αναμάρτητες, με ενωμένη την Αριστερά να κτίσει.
   Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, συνταξιούχοος του ΤΣΑΥ Βριλήσσια

Δεν υπάρχουν σχόλια: