ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ

«Όπου ξένος βασιλεύει, και δή μετ ‘ απολύτου εξουσίας, τα πάντα ψεύδος εισί και σκιά. Ο νόμος εκεί ενέδρα, η δικαιοσύνη σκευωρία, η αρετή έγκλημα, η Πατρίς κενόν όνομα και αυτή η οικογένεια, πηγή πικριών και οδύνης. Εις την εθνικήν όθεν αποκατάστασιν δέον να αποβλέπη Ο Ιόνιος Λαός ως εις τέρμα των συμφορών».

(Απόσπασμα από το γράμμα του Ριζοσπάστη αγωνιστή από την Κεφαλονιά Ηλία Ζερβού – Ιακωβάτου, βουλευτού, της Ιονίου Βουλής, που έστειλε στη γυναίκα του από το νησάκι Οθωνοί στα βόρεια της Κέρκυρας, όπου τον είχαν εξορίσει οι Άγγλοι).

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Το παλιό εορταστικό Δωδεκαήμερο στο Ληξούρι πριν το 1953

ΠΑΙΧΝΙΔΙ  ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ  ΤΟΤΕ


Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Η περίοδος των εορτών του Δωδεκαήμερου στο προσεισμικό Ληξούρι χαρακτηριζόταν ιδιαίτερη από την άποψη της εμπορικής κίνησης.
Ο κάθε οικογενειάρχης προσπαθούσε να περάσει όσο πιο καλύτερα γινόταν με τα μέλη της οικογένειάς του, χωρίς να λείψει τίποτε από το σπιτικό του και από αυτά που φέρνουν τη χαρά αυτές τις άγιες ημέρες.
            Βέβαια, οι έμποροι και οι μαγαζάτορες περίμεναν πώς και πώς να έλθουν οι εορτές του Δωδεκαήμερου στην όμορφη Χωροπούλα του Λασκαράτου. Τα μαγαζιά αυτές τις γιορτάσιμες μέρες ήταν ανοικτά και ήξεραν οι καταστηματάρχες τους, πως αυτές τις μέρες όλο και «κινείται» η αγορά.
Τα καταστήματα άνοιγαν και ανήμερα την Πρωτοχρονιά έως το μεσημέρι «για να τους τρέχει» όπως έλεγαν και πολλά από αυτά είχαν και τον ανάλογο στολισμό από μυρσίνες και χάρτινες σημαιούλες για να φτιάξουν την ατμόσφαιρα. Το μεσημέρι έκλειναν για να πάει ο κόσμος σπίτι του και να γευτεί το φαγητό της ημέρας που ήταν η Πουτρίδα.
            Στα μαγαζιά αυτή την περίοδο του Δωδεκαημέρου κάνανε τα μπουλετιά ή όπως τις έλεγαν τις λοταρίες.
Τα μπουλετιά γίνονταν σε τρία τέσσερα μαγαζιά, ιδίως ψιλικών ή χαρτοπωλείων. Έτσι, δίπλα στην είσοδο οι μαγαζάτορες κάρφωναν μεγάλες σανίδες με τέτοιον τρόπο ώστε να κάνουν μια σκαλινάδα, την οποία έντυναν με άσπρο χαρτί ή και χρωματιστό, για να τοποθετήσουν διάφορα μικρά πραγματάκια για εκθέματα, Όλα τα αντικείμενα είχαν την αρίθμησή τους. Μπροστά από τη σκαλινάδα με τα εκθέματα υπήρχε ένας πάγκος με μια κληρωτίδα και πολλές φορές στην άκρη του πάγκου ήταν ένας φωνόγραφος που έπαιζε μελωδίες από όπερες και οπερέττες. Σε πολλά καταστήματα αντί του φωνόγραφου διακοσμούσαν τον πάγκο με διάφορες πρασινάδες. Έμπαιναν οι πελάτες και έδιναν δυο δραχμές συνήθως, ο μαγαζάτορας γύριζε την κληρωτίδα και όταν σταματούσε ο πελάτης έβαζε το χέρι του από το μικρό πορτάκι και τραβούσε τον λαχνό. Αναζητούσε τον αριθμό στα εκθέματα και αν ήταν τυχερός έφευγε με το κέρδισμά του.
Ήταν έθιμο πολλοί Ληξουριώτες να πηγαίνουν μαζί με την οικογένειά τους στα μπουλετιά για να παίρνουν λαχνούς για το καλό του χρόνου. Μαγαζιά που έκαναν τα μπουλετιά ήταν του Παναγάκη του Χατζή, που βρισκόταν στην βορινή πλευρά του Μαρκάτου, το μαγαζί του Μηνά του Μηνιάτη, το βιβλιοπωλείο- χαρτοπωλείο του Νικόλα Σολωμού – Κατσαμάνη που έφερνε -πέρα από άλλα παιχνίδια- τις περίφημες γιορταστικές κάρτες και φιγούρες των Χριστουγέννων.
             
Μπουλετιά και λοταρίες έκαναν και στο κατάστημα ψιλικών των αδελφών Σπύρου και Χρήστου Μαντζαβίνου (Καρνάουλα). Μέσα σε έναν κύλινδρο ήταν αριθμοί σε χαρτάκια, έδινες ένα νόμισμα στον μαγαζάτορα για να τραβήξεις έναν αριθμό και εάν σου τύχαινε ένα παιχνίδι ή άλλο δώρο τότε ήσουν ο νικητής. Αν δεν κέρδιζες τίποτε, έχανες το νόμισμα συμμετοχής.
                                             ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 
    Οι νοικοκυρές προμηθεύονταν το αλεύρι από τους μύλους του Παναγή Μαυροειδή, του Σπύρου Μεγαλογένη και της Διονυσίας Βιτωράτου. Το αλεύρι φυσικά δεν έλειπε όλον το χρόνο, αλλά αυτές τις άγιες ημέρες έπρεπε η νοικοκυρά να φτιάξει τα Χριστόψωμα, τη Βασιλίτσα και τη Φωτίτσα -πέρα από το καθημερινό ψωμί-, και να τα στολίσει με αμύγδαλα και καρύδια Από τα εορταστικά ψωμιά εκείνο που ξεχώριζε ήταν η «Κουλούρα της γωνιάς», που κοσμημένη με ξηρούς καρπούς και με ένα νόμισμα στα «σωθικά της», γινόταν το τελετουργικό αντικείμενο για την οικογένεια. Έδινε το δικαίωμα στον γεροντότερο της οικογένειας, με το σταύρωμα και το κόψιμο του ψωμιού που έκανε, να «κηρύξει την έναρξη» του γεύματος και των εορτών.
            Τα παιδιά στις παραμονές των μεγάλων εορτών του Δωδεκαήμερου, έβγαιναν με τις παρέες τους και έλεγαν τα κάλαντα. Η αμοιβή τους, που, είτε ήταν φρούτα, όπως πορτοκάλια, είτε κέρασμα, είτε νομίσματα, για αυτά ήταν μεγάλη υπόθεση.
            Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στη μέσα πλατεία γινόταν ο περίπατος για να υποδεχθούν το νέο έτος. Ιδίως τα παιδιά που είχαν προμηθευτεί ροκάνες και τριζόνια ξεσήκωναν τον κόσμο. Πολλοί είχαν προμηθευτεί μικρά ψεκαστηράκια για την εκτόξευση κολόνιας. Το έθιμο της εκτόξευσης της κολόνιας έχει ολοκληρωτικά χαθεί σήμερα, με μόνη την αναβίωση του στο Αργοστόλι.
            Για τα κάλαντα πολλές φορές έβγαινε και ο Παναγής Καγγελάρης - Παλούκης, με την κιθάρα του. Ο Παλούκης ήταν υπεύθυνος για την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών της πόλης αλλά και βοηθός του Ηρακλή του Φαμπρίτση, σπουδαίου καραγκιοζοπαίχτη που σχεδόν όλον τον χρόνο έδινε παραστάσεις στην πλατεία και στις γειτονιές της πόλης. «Ο Άγιος Βασίλης του Παλούκη» ήταν ο πιο γραφικός και όλη τη νύχτα γύριζε και το τραγουδούσε σε σπιτικά που αυτός είχε οικειότητα με τους νοικοκυραίους τους. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς έβανε τα καλά του και ξαναπήγαινε στα σπίτια που «τα είχε πει» και έπαιρνε το τραταμέντο του, τσιπουρίτη ή παστέλι ή και ακόμη κανένα κονιάκ, ή συκομαϊδα, γλυκό ληξουριώτικο.
             Οι ταβέρνες που ολοχρονικά είχαν κόσμο ήταν τα ωδεία για την αριέττα και την καντάδα, αλλά και τόπος για συναθροίσεις για τις ευχές και τα «Χρόνια Πολλά» αυτών των ημερών.
             Τα παιχνίδια του τζόγου -παρόλο που δεν επιτρέπονταν- έβρισκαν την τιμητική τους μέσα στο καφενείο του Ματαράγκα. Μακαράς, πρέφα, τριάντα ένα και κοντσίνα, ήταν τα παιχνίδια που προτιμούσαν να παίζουν κάποιοι που συχνά κατέθεταν και το μεροκάματό τους, με την ελπίδα πως κάτι παραπάνω θα κερδίσουν!
«Το Φαραώ» ήταν παιχνίδι των αγίων αυτών ημερών και παιζόταν ακόμη και σε σπίτια με δίλεπτα και πεντάλεπτα, ενώ η Τόμπολα, παιχνίδι που έρχεται από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, ήταν δημόσιο και με μεγάλη επιτυχία. Η Τόμπολα παιζόταν στη μέσα πλατεία του Μαρκάτου πολλές χειμωνιάτικες Κυριακές, ιδίως την Πρωτοχρονιά.
Σε μια γωνία του Μαρκάτου, ο Κουτσοδημήτρης, που είχε μανάβικο, πουλούσε αυτές τις ημέρες βρασμένα κάστανα.
            Στην πλατεία ορισμένοι που είχαν μαγαζιά πουλούσαν κατά περίσταση παστέλι και κομφέτο. Τα γλυκούδια όμως αυτά πουλούσαν και άλλοι πλανόδιοι. Άπλωναν επάνω σε ένα μεγάλο πάγκο το παστέλι και με το μαχαίρι έκοβαν το κομμάτι που ζητούσε ο πελάτης τους. Παστέλι, κομφέτο καθώς και ροσόλια πουλούσαν οι Μαυροειδέοι, Βασίλης και Κωνσταντής. Επίσης, παστέλια πουλούσαν ο Γεράσιμος Αραβαντινός (Καραγκιόζης) που είχε το μανάβικο και ο Βαγγέλης Ασκητής.
Ο σατιρικός ποιητής και εκδότης Σόλων Γαλιατσάτος (Λορνιόν) συχνά κοσμεί την ποίησή του με ύμνους για το παστέλι το ληξουριώτικο:
« … Του Κώστα του Μαυροϊδή με το καλό παστέλι
εξήντα τόννους ζάχαρι η Μούσα μου του στέλλει…»
Δεν έλειπαν τα μπαχαρικά που, παρόλο που ήταν είδος πολυτελείας, τα προμηθεύονταν οι ενδιαφερόμενοι από το κατάστημα του Δημητρίου Αναλυτή –Μπουλεβιού.

            Πέρασαν τα χρόνια και όλα αυτά χάθηκαν. Άλλαξε ο τρόπος ζωής και ήλθαν διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικό-πολιτικές καταστάσεις. Αυτές όμως οι παλιές εικόνες των μαγαζιών και του κόσμου του Ληξουρίου παραμένουν στη μνήμη των παλιών που τις έζησαν με αγάπη και νοσταλγία.

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2017

Όπως  κάθε χρόνο  και  φέτος  ο φίλος μας
ο Ntopios  μας  έστειλε  Πρωτοχρονιάτικα
 Κάλαντα  με τον  δικό του  τρόπο

Αρχή  μηνιά  αρχή χρονιά, έφτασε το Δεκαεπτά    
ότι  κι  αν  λένε οι άρχοντες  εγώ  βλέπω  αυτά

Αφού  τα  καταφέραμε στο  δύσκολο δεκαέξι
τώρα  είναι  η  πατρίδα  έτοιμη  να  πετάξει

Γιατί   έρχεται  ανάπτυξη  όλα  εδώ  θ αλλάξουν
οι νόμοι  του Κατρούγκαλου τα  λάθη θα  τα  φτιάξουν

Όπως  του  ζήτησαν, εδώ  όλα  τα  έχει  φτιάξει
Συνταξιούχους, μπόρεσε  πιο  πολύ  να  ρημάξει

Κατάφερε  και  έκανε  τις  συντάξεις  βοηθήματα
μετά  μας  λένε δώσανε  κοινωνικά  μερίσματα  

Που είναι οι  κόκκινες  γραμμές που έλεγαν  με  στόμφο
ένα   πρόσεξαν  μοναχά  μη  χάσουμε  τον  στόχο  

Ότι θα  πάμε πιο καλά, μας  δίνουν  υποσχέσεις
ανάπτυξη  δεν  έρχεται  μόνο  με κατασχέσεις 

Όλα  αυτά  με  μια  μάτια  στον  χρόνο  που  τελείωσε
 όσους  είναι  Αριστεροί πάρα  πολύ  τους  πλήγωσε

Μας  λένε  η  Αριστερά  τον  τόπο  κυβερνάει
εγώ  αναρωτιέμαι, αλήθεια που  μας  πάει  

Άγιος  Βασίλης  έρχεται  να  πάρει  όχι  να  δώσει  
φέρνει  μαζί το  έλκηθρο  να  φορτωθεί  η  δόση

Με  το  Κουαρτέτο  γρήγορα όλα  θα  συμφωνηθούν
 θα  μας  δώσουν  τα  Ευρώ  αυτοί  να πληρωθούν

Αρχή  μηνιά  κι αρχή  χρονιά,  φωνάζω  στον  Αλέξη
που  πήρε  την  απόφαση  μεγάλος  να  το  παίξει

Κάποια  Ευρώ  περίσσεψαν  κι  είπε  να  μοιράσει
όσα  στον  χρόνο  κέρδισε  κινδύνεψε  να  χάσει

Πάλι  του  υπενθύμισαν  εδώ  ποιος  κυβερνάει 
ακόμη   για  ανάγκη  του  πρέπει  τους  ρωτάει

Αρχή  μηνιά  κι αρχή  χρονιά,  Κυριάκο   Μητσοτάκη
στάζει  για  την  κυβέρνηση, το στόμα  σου  φαρμάκι

Σ αυτό  στο  κόμμα  ο Αρχηγός  κι  όλο το  Αρχοντολόι
όπου  σταθούν  κι  όπου  βρεθούν  το  ίδιο μοιρολόι

Από το  πρωί  ως  το  βράδυ ζητάνε  εκλογές
δεν  λένε όμως  στον  Λαό  με  ποιες  επιλογές

Λένε  για  την Πατρίδα,  έχουν  όνειρα   μεγάλα
αλλά  το  μεγαλύτερο  να  πιάσουν  την κουτάλα 

Μες  το  μυαλό  του Άδωνη όλο αυτό  γυρίζει
 από  το Βήμα  της  Βουλής  στις ομιλίες  βρίζει

Αρχή  μηνιά,  καλή  χρονιά, λέω  στο  Κουτσούμπα
πάντα  μπροστά  το  κόμμα,  δίχως  να  κάνει  τούμπα

Αγώνες  λέει χρειάζονται με  τον  λαό  στο  δρόμο   
με  θάρρος να  παλέψουμε  να  διώξουμε  τον  τρόμο

Είναι  σωστή  η  σκέψη σας  κι όλα  όσα  ζητάτε
όμως  και πάλι  μόνοι  σ  αγώνες  προχωράτε

Δεν φτάνουνε οι προτροπές  στην  εποχή της  κρίσης
μαζί  σου  να ρθει  ο  λαός  πρέπει για  να  κερδίσεις

Αρχή  μηνιά,  καλή  χρονιά  να  πω στην Φώφη  θέλω
που  ψάχνει  τρόπο  λυτρωμού  από  τον Βενιζέλο

Του  Λοβέρδου  την  ρητορική θέλει  να  σταματήσει
έτσι  μόνο  με  τον  ΣΥΡΙΖΑ  μαζί  θα  προχωρήσει

Με  τρόπο  επιστράτευση  έγινε  στον  Λαλιώτη
να  πει  όσα  δεν  γίνεται  να  πει  η  Φώφη πρώτη

Όμως  σαν  ήρθε  στην  Βουλή  απλή  αναλογική
αυτή  είπε   εννοούσε  την  απλή  την λογική

Πως  γίνεται  με  όλα  αυτά  κάποιος  να  καταλάβει
γι αυτό  αν  γίνουν  εκλογές  ότι κάνει  θα  λάβει

Με  τα  παλιά  τα  υλικά  όσο  κι  αν  προσπαθήσεις
ένα  καινούργιο  κτήριο  δεν  πρόκειται να  κτίσεις

Έχει  ο  Θεοχαρόπουλος μπερδέματα μεγάλα
την  χρόνια  που  έρχεται ίσως του φέρει  κι αλλά

Αρχή  μηνιά  κι αρχή  χρονιά,  Σταύρο Θεοδωράκη
 όσα μας λες  κατά  καιρούς  με  μπέρδεψαν  λιγάκι

Θέλεις  στην  κεντροαριστερά να  έχεις  τα  πρωτεία
η  θέση  στο  ψηφοδέλτιο στην  Νέα  Δημοκρατία? 

Αρχή  μηνιά  κι αρχή  χρονιά  στον  Πάνο τον Καμένο 
που  τελευταία  αρκετά  τον  βλέπω  ανεβασμένο 

Στην  Κόντρα με  τους γείτονες  δεν  μασά  τις  λέξεις  
δεν  είναι  πλέον  Μπούλης, το  είπε  κι ο  Αλέξης

Απαντά  ως  χρειάζεται στα Τουρκικά  λαμόγια
αν χρειαστεί  με  πράξεις  όχι  μόνο  με  λόγια

Άγιος  Βασίλης  έρχεται,  ο  Λεβέντης  περιμένει
Κυβέρνηση  οικουμενική  μήπως  μαζί  του  φέρνει

Όμως  τέτοια  κυβέρνηση  μπορεί  να  καταφέρει
μονάχα   στο  κεφαλαίο  πολλά  κέρδη  να  φέρει

Νομίζει  πως  το κόμμα  πάει  εμπρός  σωστά
μα  οι  οκτώ  του  βουλευτές  τώρα  είναι επτά

Αρχή  μηνιά,  Αρχή  χρονιά,  στου  τόπου  τα  λαμόγια
που  για  να  γίνουν  αρεστοί  μας  λεν  όμορφα  λόγια

Πρέπει  να  καταλάβουμε  γι  αυτούς  μόνο  ουσία  
ειν   η  κουτάλα  πάντοτε  που  δίνει  η  εξουσία

Αρχή  μηνιά,  Αρχή  χρονιά, σε σας  που  τα διαβάσατε
ελπίζω  με  όσα  έγραψα  λιγάκι  να  γελάσατε    

ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ  Σ ΟΛΟΥΣ  ΕΥΧΟΜΑΙ  ΜΕ ΥΓΕΙΑ  
ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, ΠΡΟΟΔΟ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΕΥΤΥΧΙΑ


Ntopios  ΔΕΚΑΜΒΡΗΣ 2016

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΩΤ. ΓΑΛΑΝΟΣ ΜΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙΧρόνια Πολλά και καλά σε όλους!
 Πνευματικά Χριστούγεννα και ευχές για ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ  με υγεία, χαρά, δημιουργία  και ειρήνη.
Σας στέλνω φωτογραφίες από τους εορταστικούς άρτους του κεφαλονίτικου Δωδεκαημέρου.
Είναι μια καταγραφή μου το 1990, μέρος από μεγαλύτερη που αφορά στον εθιμικό κύκλο του νησιού μας

Με πολλές ευχές για τον καθένα και καθεμιά από καρδιά με κοίταγμα τον ΟΥΡΑΝΟ
                                                  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΣΩΤ. ΓΑΛΑΝΟΣΝΟΣ

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΧΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΩΝ ΠΛΑΓΙΑ


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας
 σας εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

ΑΠΟ F B

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

                                ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ
                                     

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΤΡΩΝ


Η Ολυμπία Οδός ΑΕ ενημερώνει τους οδηγούς ότι από την
Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 (ώρα 00:01) αναπροσαρμόζει

τα τέλη διοδίων στην Εθνικη  Αθηνα Πατρα  και θα είναι 

Σε οχήματα κατηγορίας 1 και 2 (με χρήση πομποδέκτη OΛΥΜΠΙΑ PASS ή Μοτοκάρτας Ολυμπίας Οδού) παρέχονται κλιμακωτές εκπτώσεις από 15% έως και 60%, ανάλογα με τη συχνότητα διέλευσης από τους μετωπικούς σταθμούς Ελευσίνας ή Ισθμού (εκπτωτικά προγράμματα ΕΛΕΥΣΙΝΑ Value και ΙΣΘΜΟΣ Value), καθώς και πρόσθετες εκπτώσεις σε πλευρικούς σταθμούς μόνο για ενδοδημοτικές μετακινήσεις κατοίκων.
Στους σταθμούς Ζευγολατιού και Ρίου παρέχεται έκπτωση 10% σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων με χρήση  πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS (ή μοτο-κάρτας Ολυμπίας Οδού)

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΩΝ ΡΙΦΙΟΥ

ΥΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 

Από τα στολισμένα πανέμορφα ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΑ
Ο Τοπικός Σύλλογος στέλνει ΕΥΧΕΣ στους
ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΔΕΣ αλλά και Σ ΟΛΟΥΣ τους
φίλους του χωριού


Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΑ


Το κρύο  ήταν  τσουχτερό  Οι κάτοικοι στο  χωριό
Ελάχιστοι  Όμως  ο Άγιος   Διονύσης  στα  Δαμουλιανάτα
γιορτάστηκε  με όλους   τους  Δαμουλιανάτικους  κανόνες
Με αρτοκλασία  σκουτέλα  και ότι άλλο  έπρεπε  έστω
 και  λίγους  προσκυνητές  στο  εσπερινό  και  στην
πρωινή λειτουργιά
Ο παπά Νικόλαος  και  οι  κάτοικοι ( Γυναίκες ) του  χωριού
Φρόντισαν όλα  να είναι  εντάξει   
Ο Τοπικός  Σύλλογος έχει  επιμεληθεί  του  Χριστουγεννιάτικης
Ατμόσφαιρας  στη εκκλησιά  στο καμπαναριό  και στην  πλατεία
Πληροφορίες   Χαραλαμπία 


ΕΥΧΕΣ  Σ ΟΛΟΥΣ    ΚΑΙ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ 


                                           ΚΠΥΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ

                                          ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ
                                              ΦΩΤΟ ΣΠ ΔΑΝΕΛΑΤΟΣ
                                                                                                          Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
                                                                 ΦΩΤΟ ΣΠΥΡΑΓΓ ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ  

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Η ΒΡΑΡΕΥΣΗ ΤΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

Βράβευση Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά από τον Πειραϊκό ΣύνδεσμοΚυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΧΩΡΙΟ MΑΣ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ

Όμορφα  Δαμουλιανάτα  ΣΤΟΛΙΔΙ της Ανωής
Τώρα  όμως  Πανέμορφα στην  Γιορταστική
 τους  φορεσιά
Το Δ Σ του Τοπικού συλλόγου  αλλά  και  άλλοι Χωριανοί  
Εργάστηκαν  και πέτυχαν  το  Όμορφο αποτέλεσμα


ΕΥΧΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ  Σ ΟΛΟΥΣ


Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΩΝ

Ο σύλλογος Δαμουλιανάδων  ΠΛΑΓΙΑ και ο Σύλλογος
Δαμουλιανάτων  Ριφιού κυκλοφόρησαν  τα ημερολόγια
του 2017 Και  τα  δυο ημερολόγια  πολύ όμορφα
Ο Σύλλογος  της  Αθηνά  μας  παρουσιάζει  κάθε  μηνά 
με ξεχωριστή  σελίδα  στην οποία  υπάρχει φωτογραφία
Οι εξεταστικές  φωτογραφίες  είναι  την κ Ελένης  Αλιβιζάτου
Την σελίδα  συμπληρώνουν  στοίχοι ποιημάτων  Μεγάλων
 Ελλήνων ποιητών   
Τα έξοδα του ημερολογίου είναι  ΠΡΟΣΦΟΡΑ στον Σύλλογο
Της  κ Δάφνης Παπαδοπούλου στην ΜΝΗΜΗ του συζύγου
Της  Βασίλη Γκίκα που έφυγε  πρόωρα

 

 

   
ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


 
 ΣΤΟΙΧΟΙ ΠΟΙΗΤΩΝ


Το ημερολόγιο του Συλλόγου του χωριού  είναι  ένα  έργο
Ζωγραφικής  του κ Σ Μαργαρώνη με  θέμα την  Αγία Ελένη
Είναι σε  ξύλο και  κάποιος  θα σκεφτεί για να αποχωριστεί
Το ημερολόγιο έγινε  ανάρπαστο με αποτέλεσμα  να εξαντληθεί
Η διακίνηση  έγινε  στο  χωρίο και το Ληξούρι  Στην Αθήνα 
εφθασαν ελάχιστα  Επειδή ζήτησαν  και  άλλοι θα γίνει  και
 δεύτερη έκδοση 
Αν  βρέθηκαν και ένας δυο  που το σνομπάρισαν δεν έχει  και
τόση σημασία  Πάντα συμβαίνουν  
ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΑ Δ Σ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ