Θέλομε να γίνωμεν ελεύθεροι και όχι να λεγόμεθα ελεύθεροι

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ 26-12-1848

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΗ


Η εορταστική εσπερινή εκδήλωση  στη σπηλιά του «Γέρακα»
στην Αγία Θέκλη
31-12-2016

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Από το 1999 με πρωτοβουλία του Σωκράτη Παπαδάτου  ξεκίνησε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο  εσπερινή εορταστική εκδήλωση  την παραμονή της  Πρωτοχρονιάς, στη σπηλιά  του «Γέρακα»,  κοντά στο χωριό της Αγίας Θέκλης,  με  σκοπό  να δώσει χαρά και κέφι, ευχές και δώρα στα παιδιά της περιοχής της Ανωγής- Παλικής. Στην προσπάθεια αυτή κατά καιρούς  συνέδραμαν και αρκετοί από τους χωριανούς της περιοχής, όπως και  κάθε φορά που αναλάμβανε νέος πάρεδρος,  συνέχιζε επάξια τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης με πολλή επιτυχία.       Ο Σωκράτης Παπαδάτος αξιοποίησε τα ομοιώματα  των μάγων και της Θείας Οικογένειας, δηλαδή μια ολοκληρωμένη αναπαράσταση μεγάλης Φάτνης του Δήμου Ληξουρίου, η οποία  τοποθετώντας την  μέσα στη σπηλιά με καλό φωτισμό, πέτυχε μια εορταστική ατμόσφαιρα αυτών των ημερών, που προδιαθέτει  κάθε χρονιά μικρούς και μεγάλους να έρθουν και να χαρούν την εκδήλωση.  Με αυτόν τον τρόπο θέσπισε μια αξιόλογη δράση που βασίστηκε στην  προσωπική εργασία του και φροντίδα του χώρου.
          Επίσης,  κατά καιρούς αρωγός στάθηκε και στέκεται ο  «Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγίας Θέκλης»  δίνοντας βοήθεια στην οργάνωση και σε ότι είναι αναγκαίο.  Τόσο ο Δήμος Ληξουρίου όταν υφίστατο,  όσο και η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ του Δήμου Κεφαλονιάς με την πολύτιμη βοήθεια του αντιπροέδρου της Γιώργου Κατσιβέλη προσφέρουν κάθε φορά βοήθεια στη διοργάνωση και στην τακτοποίηση της σπηλιάς.
          Σε αυτήν τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς  με τη βοήθεια του αντιπροέδρου της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ  Γεωργίου  Κατσιβέλη και πρωτίστως του παρέδρου  της Αγίας Θέκλης, Ανδρέα Μπενάτου, ο οποίος πέρα από
 όλη τη διοργάνωση μερίμνησε να βρει τα δώρα για τα παιδιά,  πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η όλη εκδήλωση. Αρωγοί στάθηκαν ο Γεώργιος Μπενάτος του Πολιτιστικούς Συλλόγου Αγίας Θέκλης και ο παλιός πάρεδρος  Νίκος Λιναρδάτος. Ο Σωκράτης Παπαδάτος ντύθηκε Αϊ Βασίλης και με απλά εορταστικά λόγια πέρασε το μήνυμα της αγάπης και των ευχών. Στα ηχητικά της εκδήλωσης  ήταν ο Όθωνας  Κουταβάς που γιόμισε το χώρο με μελωδίες εορταστικές των ημερών.
          Για πρώτη φορά  συμμετείχε με εορταστικές μελωδίες ικανό μέρος από μουσικούς της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, συνοδευόμενη από  δυο άτομα του Διοικητικού της, τον Γεώργιο Αντζουλάτο και τον Ιωσήφ Λουκέρη.  Η εικόνα της Φιλαρμονικής Ληξουρίου  μέσα στη σπηλιά έδωσε μια ιδιαίτερη νότα σε όλο το εορταστικό σκηνικό. Πράγματι ήταν άξια η πρωτοβουλία του Γιώργου Μπενάτου για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής. Έκπληξη έκανε και ο  Γιώργος Λιναρδάτος που τραγούδησε μόνος του με τον δικό του τρόπο τα κάλαντα της περιοχής, θυμίζοντας  εκείνα τα χρόνια που έβγαιναν τα παιδιά και τα τραγουδούσαν. Πριν το μοίρασμα των δώρων τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα και ευχήθηκαν για τη χρονιά που έρχεται, να είναι καλή και ειρηνική.  
          Τέλος ευχαριστίες ανήκουν στα άτομα που μοίρασαν και τρατάρισαν τον κόσμο, μα πάνω απ’ όλα ακόμη μια φορά στον πάρεδρο Ανδρέα Μπενάτο που κοπίασε αρκετά μέσα στο ψύχος για να οργανώσει με πολύ μεράκι το χώρο της περιοχής του και της σπηλιάς και στον Σωκράτη Παπαδάτο για την πολύτιμη βοήθειά του  που συνεχίζει να τιμά το τόπο του με  καλόν αγώνα.
Αγαπητοί φίλοι της περιοχής της Αγίας Θέκλης δεχτείτε τα :
ΠΟΛΛΑ  ΜΠΡΑΒΟ,  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ  ΚΑΛΑ














ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ 
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός 

Δεν υπάρχουν σχόλια: