Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ?

 Ένα τραγικό περιστατικό που δείχνει την γύμνια μας
Ο τουρισμός δεν χεριάζετε μόνο ύπνο φαγητό και διασκέδαση 
Χεριάζετε και κάποια άλλα απλά πράγματα
Δρόμους σωστούς και αν χρειαστεί και πρωτοβάθμια
περίθαλψη τουλάχιστον 
Η ιατρική βοήθεια δεν είναι μόνο οι ήρωές γιατροί των 
ελλιπώς στελεχωμένων επαρχιακών νοσοκομείων
Για να δοθεί αυτή η βοήθεια πρέπει και κάθε σοβαρό περιστατικό 
να φτάσει ως εκεί 
Πως. όμως όταν διαβάζουμε τα επόμενα 
όπως τα δημοσιευσε το Kefaloniapress.gr   17-7-21

Κατέληξε από έμφραγμα 40χρονος τουρίστας στην Ασσο – Τρεις ώρες έκανε να φθάσει το ΕΚΑΒ

 


Τραγικό τέλος για 40 χρονο τουρίστα της Ασσου. Υπέστη έμφραγμα . Στο χωριό δεν υπάρχει γιατρός, ενώ το ΕΚΑΒ έκανε να φθάσει τρείς ώρες και να παραλάβει πια τη σορό του.  Οι κάτοικοι έκαναν ότι μπορούσαν να τον σώσουν , αλλά χωρίς την βοήθεια από γιατρό ή νοσηλευτή ήταν πολύ δύσκολο να τον επαναφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν κλήθηκε το ΕΚΑΒ για βοήθεια ήταν στο Ληξούρι , λόγω του κλειστού δρόμου εξ αιτίας της γέφυρας του Χειμωνικού, το ασθενοφόρο έπρεπε να κάνει το γύρο της μισής Κεφαλονιάς για να φθάσει στην Ασσο.

Έντρομοι οι φίλοι του άτυχου τουρίστα τον είδαν να πεθαίνει μπροστά στα μάτια τους παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων. Ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν γιατί αργεί τόσο το ΕΚΑΒ. Ποιός θα τους απαντήσει;

Αυτή είναι η κατάσταση δυστυχώς. Με ένα ασθενοφόρο να καλυφθεί όλη η Κεφαλονιά η οποία είναι κομμένη στη μέση στο γεφύρι του Χειμωνικού. Πόσα αυτοκίνητα έχουν δοθεί δωρεές στο ΕΚΑΒ Κεφαλονιάς; Αχρηστα, γιατί το Υπουργειο Υγείας δεν διαθέτει τα πληρώματα.

Ποια η μέριμνα και ποιος είναι ο υπεύθυνος που δεν υπάρχουν ασθενοφόρα σε κάθε Δήμο; Δεν θα είχε γλυτώσει ο άνθρωπος αν υπήρχε ασθενοφόρο στη Σάμη ή γιατρός στο Φισκάρδο;

Mια ανθρώπινη ζωή χάθηκε που θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υπήρχε σύστημα υγεία στο νησί μας.  Οι φωτογραφίες , οι ρεβεράντζες και τα αλληλοσυγχαρητήρια μας μαράνανε.. Ντροπή!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ

 

Ήτανε ζήτημα χρόνου να θρηνήσουμε θύμα εξ αιτίας της διάλυσης του συστήματος και των δομών Υγείας από άκρη σε άκρη της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Κεφαλονιάς.

Ένας 40χρονος άνθρωπος ήρθε να κάνει τις διακοπές του στο νησί μας, μας εμπιστεύτηκε παρά την πανδημία , για να καταλήξει νεκρός και αβοήθητος από έμφραγμα. Τραγικό τέλος για έναν άνθρωπο που ήρθε ως επισκέπτης στο νησί μας καλεσμένος απο φίλο του Γάλλο εθελοντή του Ιανού για να βοηθήσουν το χωριό οικονομικά. (απο λάθος πληροφόρηση είχαμε γράψει αρχικά ότι ήταν ο ίδιος εθελοντής).

Πόσες φορές έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στο ΕΚΑΒ; Είναι δυνατόν ένα μεγάλο ορεινό νησί, κομμένο στα δυο πότε από σεισμό πότε από καταποντισμό , να έχει μόνο ένα ασθενοφόρο σε λειτουργία στη βάρδια;

Kαι έγινε αυτό που όλοι φοβόμαστε. Να μην καταφέρει να προσεγγίσει έγκαιρα το ασθενοφόρο τον ασθενή λόγω απόστασης και άλλου περιστατικού. Πως να φτάσει από το Αργοστόλι στην Ασσο με κλειστό το Χειμωνικό; Πως να φθάσει από το Ληξούρι στο Πόρο; Μόνο πετώντας.

Αλήθεια που είναι το πλωτό ασθενοφόρο που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε η Περιφέρεια;

Την επομένη του τραγικού συμβάντος με τους τρείς νεκρούς στο Κοκκύλια επικοινώνησα τηλεφωνικά με το ΕΚΑΒ στην Πάτρα όπου γίνεται η διαχείριση του ΕΚΑΒ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ και έθεσα υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν με μόνο ένα ασθενοφόρο στη βάρδια σε ένα νησί που καταλαμβάνεται από έναν τεράστιο όγκο βουνού και οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Και το κακό έγινε.

Είναι δυνατόν να μην βρίσκεται σε κάθε Δήμο της Κεφαλονιάς ένα ασθενοφόρο έτοιμο για τις τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν και μάλιστα αυτή την εποχή της πανδημίας;

Τι γίνεται με τις δωρεές των ασθενοφόρων; Παραμένουν αδρανείς ή φεύγουν σε άλλες περιοχές γιατί δεν προσλαμβάνεται προσωπικό για να τα επανδρώσει;  Ντροπή!

Μόνο οργή έχουμε για την τραγική κατάληξη της ανικανότητας αυτών που μας διοικούν από την Αθήνα ίσα με εδώ.

Μας γανώνετε το κεφάλι με ανούσια δελτία τύπου για επισκέψεις, χαιρετούρες, λεφτάαααααααα που έρχονται στο νησί και δεν τα βλέπουμε, με ευχαριστίες μεταξύ σας και στην ουσία είστε όλοι ανίκανοι να προστατεύσετε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κεφαλονιάς.

Τι θα πείτε στους συγγενείς αυτού του ανθρώπου που χάθηκε τόσο άδικα κάνοντας διακοπές στο νησί μας;

Τι θα πειτε στους κατοίκους της Ασσου που έζησαν αυτή τη φρίκη, που έκαναν τα αδύνατα δυνατά να τον σώσουν με τα χέρια τους, αδύναμοι να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια εξ αιτίας σας;

Tι θα πείτε στις εταιρίες που φέρνουν τουρίστες στο νησί μας για την ασφάλεια των πελατών τους;

Ξέρω τι θα πείτε. Ότι φταίμε εμείς που αποκαλύψαμε αυτή τη ντροπή και συκοφαντούμε το νησί.

Γελοίοι!

Εσείς συκοφαντείτε το νησί με την εγκληματική σας αυταρέσκεια, με το λιβανιστήρι στους Υπουργούς, με τα «ευχαριστώ» και τις υποκλίσεις ο ένας στον άλλον .

Τέτοιο χάλι δεν ξανα είχε το νησί μας.  Σεισμόπληκτο από το 2014 και πλημμυρόπληκτο   από τον ΙΑΝΟ.  Η Ασσος ανασύρθηκε από τις πέτρες και την ξαναρίξατε στο γκρεμό με το χθεσινό τραγικό συμβάν.

! Δεν έχουμε άλλο τρόπο να διαμαρτυρηθούμε παρά με τον αποκλεισμό των δελτίων τύπου κάθε φορέα διοίκησης του νησιού.

Δεν έχετε τα κότσια να διεκδικήσετε για το νησί μας, δεν έχετε τα κότσια να υπερασπιστείτε το  νησί μας, δεν έχετε τη διάθεση να προστατεύσετε το νησί μας . ΟΛΟΙ σας!

Νοσοκομεία ΔΕΝ έχουμε, ΕΚΑΒ ΔΕΝ έχουμε, γιατρούς ΔΕΝ έχουμε, ΜΕΘ δεν έχουμε.

Τι έχουμε;

Μια ομάδα ανίκανων να πράξουν τα αυτονόητα, το καθήκον τους. Και όλοι αυτοί οι ανίκανοι, είναι καλοπληρωμένοι, με τους μισθούς τους να τρέχουν από τα δημόσια ταμεία βρέξει χιονίσει.

Τέρμα τα δελτία τύπου, τέρμα οι συνεντεύξεις τύπου, τέρμα τα αλληλοευχαριστήρια , τέρμα τα λιβανιστήρια , απο τις δημοσιεύσεις του Kefaloniapress.

Για μας «τελειώσατε»! Οι ανοχές και οι αντοχές μας φθάσανε στα όριά τους. Τώρα πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή που χάθηκε. Τώρα μιλάμε «για εγκληματική κατάληξη» της ανίκανης πολιτικής σας. Τώρα δεν έχουμε καμία δικαιολογία για να προβάλουμε τα “επιτεύγματά σας” στο όνομα δήθεν της ενημέρωσης .

Τώρα μόνο ντροπή και οργή έχουμε για όλους σας!

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress  


Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΑ ΣΤΟ ΡΙΦΙ



Η εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών

Εικόνες εορτής και ο Άγιος Νικόλαος Ριφίου Παλικής 

 

Γεράσιμος  Σωτ. Γαλανός

1-7-202

 

Τι  γιορτάζει η Εκκλησίας μας στις 2 Ιουλίου;

Στις  2 Ιουλίου γιορτάζει η Εκκλησία μας την «Κατάθεση της Εσθήτας» (φόρεμα) της Παναγίας μας, στις Βλαχέρνες της Κωνσταντινούπολης.
          Σύμφωνα με το συναξάρι, δύο αδέλφια πατρίκιοι των χρόνων του Λέοντα του Α΄, 5ος αιώνας, πήγαν στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. Περνώντας από τη Γαλιλαία, βρήκαν στο σπίτι μιας Εβραίας να φυλάσσεται μια εσθής (φόρεμα), που κατά την παράδοση ανήκε στην Παναγία. Οι δύο βυζαντινοί άρχοντες έκλεψαν την Εσθήτα και την έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, στο προάστιο των Βλαχερνών, και δεν φανέρωσαν σε κανέναν για το πολύτιμο και ιερό κειμήλιο τους. Σύμφωνα με την παράδοση, με κάποιο θαύμα παρουσιάστηκε το γεγονός αυτό «της Τιμίας Εσθής», κι ο αυτοκράτορας έκτισε μεγαλόπρεπο ναό. Πρόκειται για τον φημισμένο ναό «των Βλαχερνών».
          Η γιορτή που γινόταν εκεί τα βυζαντινά χρόνια ήταν από τις μεγαλοπρεπέστερες του Βυζαντίου, σχεδόν πολιουχική, που δημιούργησε πολλές αντίστοιχες γιορτές σε τόπους που είχαν και ακολούθησαν από παλιά μια βυζαντινή παράδοση.
          Στην Κεφαλονιά  σημαντικοί ναοί των Βλαχερνών βρίσκονται σε πολλά μέρη του νησιού. Παλαιότατος με βυζαντινή καταβολή φαίνεται να ήταν ο ναός των Βλαχερνών στην περιοχή της αρχαίας και μετέπειτα βυζαντινής πόλης  Πάλη -  περιοχή Ληξουρίου, στο νησάκι Δίας νότια της Κεφαλονιάς, στο Ρίφι  στο ναό του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας και στο χωριό της περιοχής των Πρόννων,  Αννινάτα.

Η παλιά εικόνα από το ναό των Βλαχερνών της Πάλης βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι του Κορωνάτου, όπου τελείται αγρυπνία με την παρουσία πολύ κόσμου.

 

 

 

 

 


Σύντομο ιστορικό του ναού

 Αγίου Νικολάου στο Ρίφι Παλικής

(Παναγία Βλαχαρνών)

 

 

Εορτάζει πανηγυρικά ο παλιός ιστορικός ναός  του Αγίου Νικολάου στο Ρίφι, στις 2 Ιουλίου, την ονομαστή εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών.

Ο  εφημέριος του ναού , π. Ιωάννης Γιωργάτος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο : Ιωάννης Αλιβιζάτος,  Άννα Γρηγοροπούλου –Γιακουμάτου, ο δικηγόρος Λάμπρος Θεοτοκάτος και ο Νίκος  Γιωργάτος,  καθώς και ο πάρεδρος  της τοπικής Κοινότητας  Ριφίου, Αριστογείτων  Γαβριελάτος έχουν μεριμνήσει για το κάθε τι, για να πάρει το γιορτάσι του χωριού του, όπως κάθε χρονιά, ευλαβικό και χαρούμενο χαρακτήρα.

          Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου Ριφίου, έχει μια σπουδαία ιστορία μέσα στο χρόνο, που τύχη καλή, ερευνητική, μας την έδωσε πρώτος  ο καθηγητής ιατρός  Γεράσιμος Πεντόγαλος, αναλύοντας νοταριακό έγγραφο, αντίγραφο καταλόγου  του 15ου αιώνα. Πρόκειται   για  έγγραφο- κατάλογο, που αναφέρει  δωρητές και κτήματα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Ρίφι  και που αρχικά ως μορφή καταλόγου χρονολογείται  το 1471. (Βλ. Κεφαλληνιακά Χρονικά, τ. 2ος Αργοστόλι 1977,  Γεράσιμος  Πεντόγαλος, Νοταριακό αντίγραφο καταλόγου του 15ου αιώνα, για δωρητές και κτήματα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Ρίφι της Κεφαλονιάς, σ.σ. 42-59).    

           Σημαντικές πληροφορίες  βρίσκουμε στις νοταριακές πράξεις του  νοτάριου της Παλικής,  Αντώνιου Βρυώνη, στα 1611, καθώς και σε ανάλογες νομικές  πράξεις  που συνέταξε ο συμβολαιογράφος του Σχοινέα, Βουτζινάς Νικολός στα 1718. (Βλ. Κωνσταντίνος Μονοκρούσος, Αρχειακή Έρευνα, Οι Ιεροί Ναοί του Ληξουρίου και τριάντα δυο χωριών της Επαρχίας Πάλλης Κεφαλληνιάς, 2008).

          Ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς  από το μεγάλο σεισμό του 1867 και μάλιστα ο τότε εφημέριος του, συνέταξε σε εσώφυλλο εκκλησιαστικού βιβλίου μια έγγραφη μαρτυρία, για τη μεγάλη καταστροφή και κάνει μια   πλήρη αναφορά σε όλες τις καταστραφείσες εκκλησίες εκείνου το σεισμικού χαμού.

 

Οι Ριφιώτες ξανάκτισαν το ναό,  από το 1867 έως το 1870, «μετακινώντας το χώρο του», δίπλα στο κεντρικό δρόμο του χωριού τους, κτίζοντάς τον  γερά, με το καλό αποτέλεσμα, να μην πάθει καμμιά ζημιά με τους σεισμούς του 1953.

          Το  ξυλόγλυπτο τέμπλο μαρτυρά την ίδια τεχνοτροπία κατασκευής,  παρόμοια σε ναούς της περιοχής και που αποδίδονται στον  πατέρα του Μαρίνου Αντύπα, άξιος ξυλογλύπτης, που  κατασκεύασε  και το περίφημο τέμπλο της Παναγίας του Βουνού στα Δαμουλιανάτα. Την ίδια εποχή  με την κατασκευή του τέμπλου, εργάστηκε αγιογραφικά και ο αξιόλογος αγιογράφος Κωνσταντίνος Λιώκης. Παρόλο που σε καμμιά εικόνα δεν μνημονεύεται το όνομα του συγκεκριμένου αγιογράφου, και πολλοί αποδίδουν την αγιογράφηση του ναού, στον επίσης αγιογράφο αρχιμανδρίτη Παρθένιο Λουκέρη,   η μαρτυρία του Παναγή Γαβριελάτου, Ριφιώτη σπουδαίου ζωγράφου, μας κατάθεσε πως, το έργο είναι του Λιώκη, τον οποίον τον είχε αρχικά δάσκαλο και τον θυμόταν πως εργαζόταν σ’ αυτόν το ναό.

          Γύρω στα 1880-81, ο αγιογράφος Γεώργιος Στελλακάτος Λοβέρδος αγιογράφησε την εικόνα της Παναγίας στο κεντρικό μεσαίο προσκυνητάρι του ναού, με παρόμοια από τον ίδιο και σε εκκλησία της  Παναγίας στην Κοντογεννάδα. Αυτή η εικόνα είναι που γιορτάζει στις 2 Ιουλίου , των  Βλαχερνών.

          Στο ναό υπάρχουν τοιχογραφίες νεότερες, αλλά και φορητές εικόνες έργα του Ριφιώτη  ζωγράφου και αγιογράφου, Παναγή Γαβριελάτου.

          Ο ναός υπέστη μεγάλες ζημιές με τους σεισμούς του 1972  και με τη βοήθεια πολλών συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκαν οι ρωγμές και τα προβλήματα που είχαν προξενήσει τα  σεισμικά διαολέμματα της γης.

          Η αποκατάσταση του ναού έγινε με την πολύτιμη συνδρομή των Ριφιωτών. Ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα στον προθάλαμο του ναού μας ενημερώνει για την αποκατάστασή του :

« Ο ναός ούτος κατεστράφη εκ του σεισμού του Σ/βρίου 1972 και επισκευάσθη δια δωρεών χωριανών και διαφόρων επί αρχιερατείας Προκοπίου Μενούτη και εκκλησιαστικού Συμβουλίου  ιερέως Χρυσοστόμου Μοσχονά,  Χρισ. Αντωνάτου,  Ερωτ. Γιακουμάτου,  Βασ. Θεοτοκάτου, Ανδρ. Γαβριελάτου κατά τα έτη 1973-1975».

Επίσης, η ενεπίγραφη πλάκα μαρτυρά και άλλες ευεργεσίες, όπως  της Αντιγόνης Μουσούρη, καθώς και μνημονεύει πολλούς δωρητές και δημόσιους φορείς που στήριξαν με την οικονομική αρωγή τους το ναό,    όπως με τη βοήθεια του Υπουργείου Κοινωνικής  Πρόνοιας, τα Κρατικά Λαχεία, την Αγροτική Τράπεζα, και γενικά όλες τις  οικογένειες του χωριού  που συνεισέφεραν τον οβολό τους για να ξαναγίνει ο ναός λειτουργικός.

          Σώζεται αναλυτικός κατάλογος και πρακτικό με  κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην οικονομική προσφορά προς το ναό, ο οποίος δημοσιεύτηκε και τοιχοκολλήθηκε στο παντοπωλείο του Ανδρέα Γαβριελάτου, ενημερώνοντας συγχρόνως  ότι στις «… 5-10-1973 έκθεσιν επιμετρήσεως του επιβλέποντος Πολιτικού Μηχανικού Γεωργίου Μαρτίνη, επί των εκτελεσθεισών  εργασιών επισκευής του ιερού ναού…».(Αρχείο Γερασίμου Σωτ. Γαλανού- φάκελοι  ανοικοδόμησης Εκκλησιών μετά το 1953).

          Το παρόν  κείμενο  αποτελεί μια σύντομη μικρή αναφορά στην ιστορία του ναού, λόγω της εορτής της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου εορτάζεται μεγαλόπρεπα  σ’ αυτόν τον ιερό χώρο και συντάχτηκε ως ελάχιστο κοινωνικό ευχαριστώ, για τους ανθρώπους που αγωνίζονται και φροντίζουν τον τόπο τους.

                   ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ 

                              ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 





ΣΗΜ 
Παναγία της Βλαχέρας
Έτσι ονόμαζαν οι παλαιότερο Ριφιώτες και
Δαμουλιανάδες  την Παναγία των Βλαχερνών
που γιορτάζεται στην εκκλησιά του Αγίου
Νικολάου στο Ρίφι  2 Ιούλιου

 ΦΩΤΟ TΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΑΠΟ
http://www.lixouri.gr/







`