Θέλομε να γίνωμεν ελεύθεροι και όχι να λεγόμεθα ελεύθεροι

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ 26-12-1848

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΤΗΣ ΚΕΧΡΙΩΝΙΩΤΙΣΣΑΣ

Το Αντημήρι της  Κεχριωνιώτισσας
22 και 23 Αυγούστου 2017
Γεράσιμος  Σωτ.  Γαλανός

Κυρά Κεχριωνιώτισσα με το καμπαναριό σου,
φύλαγε το Ληξούρι μας που’ ναι παιδί δικό σου


Μυρμήγκιασε  ο κόσμος από όλο το νησί στο  εορταστικό Αντημήρι (Αντί ημερών) της Κεχριωνιώτισσας,  στο ναό της Κυράς της Παναγιάς στο μοναστήρι της στον Κεχριώνα –Παλικής,  για να τιμήσει ευλαβικά  την  Απόδοση της εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
          Ο κόσμος κατά τον εορταστικόν εσπερινόν ήταν πολύς  και  είχε σχηματίσει μεγάλη σειρά στον αύλειο χώρο του ναού, για να ανάψει ένα κερί και να προσκυνήσει την εικόνα, τη θαυματουργή,  της Κεχριωνιώτισσας. Ο ναός παραμένει ακόμη χτυπημένος  από τους σεισμούς του 2014, μα παρήγορο είναι πως, υπάρχει καλή εξέλιξη  για την  αποκατάστασή του. Έτσι, όλα γίνηκαν υπαίθρια, ο  Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία,  κάτω από κατάλληλες προφυλάξεις  και στέγαστρα, ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία για τους πιστούς. Η οικογένεια Παύλου Ζακυνθινού  και οι Επίτροποι είχαν  μεριμνήσει για την κάθε λεπτομέρεια της εορτής και πραγματικά δεν έλειψε τίποτα, όλα ήταν ταχτοποιημένα για το χατίρι της Παναγιάς μας.
    Συλλειτούργησαν αρκετοί ιερείς της Παλικής, ανάμεσά τους και ο  σεβαστός μας καθηγητής και ιερωμένος  π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος κατά τον εσπερινό κήρυξε τον  Θείο Λόγο και μίλησε με απλότητα και θεολογία ορθόδοξη για την Παναγιά μας, ενώ την άλλη μέρα της Εορτής το κήρυγμα ακούστηκε από τον π. Χαράλαμπο Μαρκέτο, που αναφέρθηκε συγκριτικά και ιστορικά για τη θέση της Παναγίας μας στην πίστη και στο είναι μας. Επίσης, μαζί με τους ντόπιους ιερείς συλλειτούργησαν και κάποιοι άλλοι ιερείς που βρέθηκαν στο νησί μας για διακοπές ή ήταν φιλοξενούμενοι στους συγγενείς τους.
          Αντιλαλούσε μελωδικά  όλος ο χώρος του μοναστηριού κατά την  τελετουργική διαδικασία  του πανηγυριού, από το μελωδικό  ψαλτικό κόρο  του εξαιρετικού χοράρχη  και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και  έγκριτου νομικού,  Νικολάου Γερ.  Βάλσαμου, ο οποίος εναρμόνισε σταθερά και μελίρρυτα, με  όμορφα κρεσέντα, χωρίς οξυφωνίες περιττές, το σύνολο των φωνών που συμμετείχαν στην εκκλησιαστική μελωδία της εορτής. Τους αξίζει ένα μπράβο εγκάρδιο, όχι μόνο για το όμορφο εκκλησιαστικό ψαλτικό άκουσμα,  αλλά και για τη στάση τους ως προς την τελετή της Θείας Λειτουργίας. Είναι αλήθεια, ότι οι  θρησκευτικές,  πρωτίστως, τελετές πέρα από την  ψαλτική ερμηνεία, θέλουν και πρέπει να έχουν τάξη, σεβασμό και ευλάβεια  στις κινήσεις,  με  ορθότητα έκφρασης προς το θείο από τους συμμετέχοντες κατά τη διαδικασία της τελετουργίας . Η μελωδική ψαλτική ομάδα του Νικόλαου Βάλσαμου, στάθηκε σ’ αυτές τις γραμμές, με υπέροχο ήθος και ύφος, πράγμα που δείχνει του Χοράρχη τη δύναμη, την πίστη και την εξαίρετη  γνώση του  σε αυτό που κάνει και είναι αληθινά τόσο όμορφο. Κοντά στο Νικόλαο Βάλσαμο και ο παλιός ψάλτης Σταύρος Συνοδινός που παρ’ όλη την ηλικία του δίνει δυναμικά το παρόν του. Το σύνολο του  εκκλησιαστικού ψαλτικού  χορού αποτελείτο από τους :  Σπύρο Θεοτοκάτο μαέστρος, Χαράλαμπο Μαρκαντωνάτο,  Αποστόλη Αυγερινό,  Γεράσιμο Λιβιεράτο,  Δημήτρη Μοσχόπουλο, Σπύρο Αλεξανδρόπουλο,  καθώς  και δυο «Ληξουριωτόπουλα», που τιμούν τον τόπο τους, το Ληξούρι τους και το όνομα της οικογένειά τους, τα παιδιά του  αγαπητού  προς όλους μας, π. Γεώργιου  Μεταλληνού και της πρεσβυτέρας Βαρβάρας Κολογηροπούλου, ο Δημήτρης και ο Θοδωρής. Στέκομαι  σε αυτούς με χαρά και με αγάπη, γιατί κοσμούν τις θρησκευτικές μας τελετές και όχι μόνο,  κάθε φορά που βρίσκονται στο νησί τους…!
Πολλά μπράβο στον αντιδήμαρχο Παλικής  κον  Γεώργιον Κατσιβέλη, που παρ’ όλες τις πολλές του υποχρεώσεις,  έδωσε το παρόν του όπως πάντα για το επίσημο γιορτάσι της Παλικής, αυτό της Κεχριωνιώτισσας. 
          Η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας  πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των πιστών, πρωτίστως από νέους ανθρώπους, μεγάλα παιδιά που με χαρά σήκωναν εναλλάξ τον θρόνο της Κυράς της Κεχριωνιώτισσας, Τα  δε εξαπτέρυγα και τα εκκλησιαστικά λάβαρα τα πήραν και τα κρατούσαν κατά διαστήματα και νέοι και ηλικιωμένοι, που με χαρά και πίστη έρχονται στην Κεχριωνιώτισσα κάθε χρόνο στο γιορτάσι της.
          Στα τόσα όμορφα και ευλαβικά που έγιναν σε τούτο το μεγάλο γιορτάσι της Παλικής , στο Αντημήρι της Κεχριωνιώτισσας, να αναφέρω πέρα από την πολύτιμή βοήθεια της οικογένειας Παύλου  Ζακυνθινού, των Επιτρόπων και  τον Σπύρο Γιουλάτο που διακόνησε με απλό και μετρημένο τρόπο στο πανηγύρι, προσφέροντας  βοήθεια προς τους ιερείς. Μέσα σε όλα τα οποία άρπαξε ο φακός μου, ήταν το υπέροχο κεφαλονίτικο σήμμαμα από τον υπέργηρο ιερέα π. Παναγή Σφαέλο και τον καθηγητή θεολόγο Ανδρέα Δρακονταειδή, καθώς και τον καθηγητή Θεολόγο Γεράσιμο Συνοδινόν που είναι πάντα παρόντας  στις θρησκευτικές τελετές του τόπου μας.
          Ευλαβική ήταν η στάση όλων των ιερέων της Παλικής που με τη σειρά τους κατά την τάξη, συλλειτούργησαν στην Κεχριωνιώτισσα: Ο π.  Γεράσιμος Σφαέλος, ο π. Ιωάννης  Φραγκισκάτος, ο εφημέριος του ναού π. Σωτήριος Μαρκάτος,  που  κατά την Θεία Λειτουργία σε καθηλώνει και σε κάνει μέτοχο με την απλότητα και την ειλικρίνεια της στάσης του προς το θείο. Επίσης τους: π. Ιωάννη από τη Μητρόπολη Νικαίας  που κάθε χρόνο βρίσκεται στην Κεχριωνιώτισσα, λόγω που η σύζυγός του είναι Ληξουριώτισσα και τον π. Ιωάννη από τη Μητρόπολη Πειραιώς  που έψαλλε τόσο μελωδικά.
          Τέλος, σφραγίζοντας τα δυο λόγια  για το Αντημήρι της Παληκησιάνικης Κυράς,  της Κεχριωνιώτισσας,   ομολογώ πως το χάρηκα όχι μόνο στην τελετουργική  διαδικασία και στην ευλαβική του εκδήλωση από τους πιστούς, αλλά από τη συνάθροιση του κόσμου, από τη δύναμη της πίστης να συνάζει τα άτομα «εν θείω χορώ» και ενώνει  θρησκευτικά  και  εθιμικά  τους πιστούς σε κάτι που αποζητά η ψυχή μας, τη δύναμη της προσευχής!












Δεν υπάρχουν σχόλια: