ΒΙΖΑΝΤΙΝΟ στην ΠΑΤΡΑ έγινε παρουσίαση του βιβλίου
κ Φώτη Δημητρόπουλου
Οίνος και Συμπόσια στην Ελληνική αρχαιότητα
Συνεχίστηκε ένα όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε τον Αύγουστο
από το Happy House στο Ληξούρι
Ένα βιβλίο που σε παρασύρει να ρουφήξεις κάθε σελίδα του
σαν ένα ποτήρι ωραίο κρασί χωρίς καθόλου να σε ζαλίσει
Ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κ. Μάγνης, συντόνισε την εκδήλωση,
Η Παρουσιαση του βιβλιου από την εφημεριδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
14/12/2019 [15:50]
Απ΄το κρασί και στον δάσκαλο
Τηλεφώνημα από το Ληξούρι: «Πολύ μου άρεσε το βιβλίο σου, κύριε Δημητρόπουλε. Κάθε σελίδα που διάβαζα, έπινα κι ένα ποτηράκι». Τα έβγαλε πέρα ο οινόφιλος αναγνώστης; Το βιβλίο έχει διακόσιες σελίδες.
Μεταξύ ευφυολογημάτων, εξιστορήσεων, εγκάρδιων φιλοφρονήσεων αλλά και διεξοδικών προσεγγίσεων της ελληνικού πολιτισμού κύλησε η παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Δημητρόπουλου «Οίνος Κάτοπτρον Νου- Οίνος και Συμπόσια στην Ελληνική Αρχαιότητα», σε μια κατάμεστη αίθουσα του «Βυζαντινόν».
«Για μένα ήρθατε ή για το κρασί;» αστειεύθηκε ο συμπολίτης φιλόλογος και συγγραφέας, παραδίδοντας μια πλούσια και ερεθιστική μελέτη γύρω από την οινική κουλτούρα των αρχαίων ελλήνων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα συμπόσια, στην ποίηση, στην καθημερινότητα των αρχαίων και την τέχνη: Για τους αρχαίους έλληνες κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν ήταν άσχετα με τα άλλα.
Εν τέλει, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για πολλούς λόγους: Για την αγάπη του κρασιού και τον πολιτισμό του, για το βιβλίο, από ενδιαφέρον και δέος προς την αρχαιότητα, από εκτίμηση προς τον Φώτη Δημητρόπουλο ως προσωπικότητα, ως φιλόλογο, ως εκπαιδευτικό.
Σ' αυτή την τελευταία διάσταση εστίασε ο Ανδρέας Καράβολας, που χαιρέτισε το σύγχρονο αυτό «Συμπόσιο» της Ρήγας Φεραίου όχι τόσο σαν τέως δήμαρχος, αλλά σαν πατέρας: Κατέθεσε την εμπειρία των παιδιών του από την πολιτεία του Φ. Δημητρόπουλου ως καθηγητή, εγκωμίασε τη σωστή σχέση που ανέπτυσσε με τους μαθητές του ως δάσκαλος, ιδιαίτερα τον καταλυτικό του ρόλο στην αποβολή του φόβου του μαθητή απέναντι στη δοκιμασία με τις απαιτήσεις της γνώσης. Εξήρε επίσης τον μόχθο και την ευρύτητα της έρευνας που κατέβαλε ο συγγραφέας (ανέτρεξε σε 2.000 σελίδες 50 βιβλίων, 90 συγγραφέων), ενώ υπογράμμισε ότι η περίπτωση Δημητρόπουλου είναι τεκμήριο του πνευματικού πλούτου που έχει η πόλη.
Σχετική εμπειρία από τις ικανότητες του Φ. Δημητρόπουλου ως εκπαιδευτικού κατέθεσε και ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κ. Μάγνης, που συντόνισε την εκδήλωση, παρατηρώντας ότι ουσιαστικά το πόνημα του παλιού του καθηγητή είναι ένα βιβλίο ιστορίας.
Κοινός τόπος των εισηγητών, η αλήθεια. Η αλήθεια της ψυχής και της διανοίας του ανθρώπου, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μέτρια ή και την αλόγιστη κατανάλωση κρασιού, κάτι που ασφαλώς οι αρχαίοι είχαν παρατηρήσει, με εμβληματικό τον στίχο του Αισχύλου που παρατηρεί ότι ο οίνος είναι καθρέπτης της ψυχής μας. Στον άξονα αυτόν συνέπεσαν τόσο ο τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Α. Λυκουργιώτης, όσο και ο οινολόγος Κων. Κολλιόπουλος.
Ο κ. Λυκουργιώτης διέτρεξε όλο το «σενάριο» του βιβλίου, ξεναγώντας το κοινό στις διαστάσεις του περιεχομένου του, ποτίζοντας την ομιλία του με το άρωμα του αρχαίου πνεύματος και των ηθών των μακρινών μας προγόνων.
Ο κ. Κολλιόπουλος, με τη σειρά του, πρόσφερε στο ακροατήριο ρήσεις και αποσπάσματα που αναδεικνύουν την οινική κουλτούρα και τη θέση του οίνου στην τριάδα των στοιχείων που διέπουν τη φύση του ανθρώπου, μαζί με τον έρωτα και την ποίηση.
Συγκινημένος έκλεισε τη βραδιά ο συγγραφέας- κάνοντας ειδική μνεία στο εξώφυλλο του βιβλίου για το οποίο φρόντισε η κόρη του- αναλύοντας την έννοια του Ευ και Επισταμένως που έπρεπε να διέπει την ιεροτελεστία της πόσης των αρχαίων αλλά και υπογραμμίζοντας ότι η αλήθεια της ψυχής που αναδείκνυε η ελαφρά ή βαριά μέθη δεν ήταν πάντα ωραία: «Δεν ήταν ιδανικός ο αρχαίος κόσμος, είχαν και οι αρχαίοι τα λερωμένα και άπλυτά τους».
Το κοινό υποδέχθηκε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Τσίχλα αλλά και μουσικό σχήμα με τους Λευτέρη Πετρόπουλο, Κυριάκο Κονιαρή, Θεόφιλο Καρίπη, Κωνσταντίνο Σταυριανό.
υπάρχει συνέντευξη του κ Δημητρόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου