Θέλομε να γίνωμεν ελεύθεροι και όχι να λεγόμεθα ελεύθεροι

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ 26-12-1848

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΠΝΙΓΕΙ ΠΑΛΛΙΚΗ και ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ




ΦΩΤΟ  8-9-20  18,00 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ


Τέταρτη μέρα το τοξικό κατά την γνώμη των ειδικών νέφος
Ταξιδεύει από την ΠΑΛΛΟΣΤΗ και καλύπτει επικινδυνά
Μεγάλες περιοχές της Παλλικης και το Αργοστόλι
Πολλοστή είναι  η ονομασία της περιοχής  της
Κεφαλονίτικης χωματερής 
Η κατάσταση Εχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς
Ο στρατηγός αέρας οδηγεί το νέφος σε Ληξούρι Αργοστόλι
Όμως και πολλά χωριά της Παλλικης
Στα Δυτικά χωριά, Αγιά Θέκλη, Δαμουλιανάτα, Ρίφι, Καμιναράτα ,
Βοηθούντος του αέρα δεν έφτασε
Όπως αναφέρεται συνεχώς στα ΜΜΕ της Κεφαλονιάς
η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την υγειά όχι μόνο των
ευπαθών ομάδων αλλά και των υγιέστατων πολίτων
 
Την σοβαρότητα της κατάστασης επισημαίνει ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
 
Ιατρικός Σύλλογος: “Τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων”.
Το πρόβλημα των κατοίκων Αργοστολίου, Ληξουρίου και των γύρω περιοχών από την πυρκαγιά στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλλοστή δεν αφορά μόνο το μαύρισμα του ουρανού, ούτε την άσχημη μυρωδιά του καμένου, ούτε το τσούξιμο των ματιών ή τον ερεθισμό του λαιμού. Το πρόβλημα είναι ότι η Πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες. Καλούμε όλους τους κατοίκους των περιοχών που εκτίθενται αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, προκειμένου να προστατευθούν να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να κρατούν κλειστά παράθυρα και να χρησιμοποιούν τη μάσκα όταν κυκλοφορούν σε ανοιχτούς χώρους. Ιδιαιτέρως, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ευπαθείς ομάδες καθώς και παιδιά να παραμένουν όσο το δυνατόν στο σπίτι, έως ότου περιοριστεί το φαινόμενο


Το πρόβλημα όπως παρουσιάστηκε από το kefaloniapress.gr
ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Οι τοπικοι αρχονες μιλησαν για την φωτια
 Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος μίλησε την Δευτέρα το μεσημέρι στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σάκη Βούτο στον Ionian Galaxy, για την φωτιά στον ΧΥΤΥ στην Παλοστή.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αργοστολίου ξεκάθαρα: “Πρόκειται για εμπρησμό. Και πέρσι είχε πιάσει φωτιά και πριν δύο χρόνια είχε πιάσει φωτιά και έκαιγε η συγκεκριμένη περιοχή και γίνεται πεδίο για τους εμπρηστές για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Οταν έγινε το συμβάν έτρεξαν όλοι εκεί. Ο ΧΥΤΥ έχει φύλακα, όμως δέχθηκε τσίμπημα από σφήκα το Σάββατο το μεσημέρι και όση ώρα είχε μεταβεί στο Νοσοκομείο Ληξουρίου εκείνη την ώρα που έλειψε μπήκε η φωτιά! Δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την κατάσβεση ούτε εναέρια μέσα, αλλά ούτε και νερό. Η μόνη λύση είναι να πέσει χώμα και να σβήσει η φωτιά.
Δήμαρχος Ληξουρίου: Με οδηγίες από την Πολιτική Προστασία οι συστάσεις μας.
 06 Σεπτεμβρίου 2020 19:21
 
Παρακολουθώντας την εξέλιξη της φωτιάς και πάντα λαμβάνοντας οδηγίες από την Γεν.Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστάται στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και πάντα με χρήση μάσκας.


ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά
Οι ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Αργοστολίου είναι τεράστιες.
Οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, προφανείς.
Αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ίδια μέσα, επιβάλλεται να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη. Μήπως και φιλοτιμηθούν οι αρμόδιοι και σπεύσουν να εφαρμόσουν τα ειδικά πρωτόκολλα για την κατάσβεση τέτοιων πυρκαγιών.
Όσο για τις αιτίες της πυρκαγιάς, ας καλέσει ο εισαγγελέας την κα περιφερειάρχη να εξηγήσει γιατί δήλωνε πριν λίγες ημέρες (18/08/2020) μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι “…η κατάσταση (στον ΧΥΤΥ) είναι επικίνδυνη για πυρκαγιά…”
Επίσης, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει η ΠΙΝ να καλέσει άμεσα τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ για μετρήσεις στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ας ελπίσουμε να μην το αρνηθεί πάλι η ΠΙΝ, όπως το έπραξε στην περίπτωση του Τεμπλονίου στην Κέρκυρα πριν λίγες ημέρες.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
 
Πρόεδρος ΕΔΑΚΙ Αργύρης Γαβριελάτος για την φωτιά  στο ΧΥΤΥ: “Στο βαθμό που μας αναλογεί ζητάμε συγνώμη από την κοινωνία”.
.Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά θα διερευνηθούν αρμοδίως.
Για αρκετές ημέρες θα γίνεται επίχωση του κυττάρου Β γιατί είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος ταχύτερης αποκατάστασης του χώρου και αποφυγής αναζωπύρωσης εστιών.
Το σημαντικότερο στην παρούσα φάση είναι να διαλυθεί εντελώς το νέφος το οποίο λόγω της φοράς του ανέμου κατευθύνθηκε προς κατοικημένες περιοχές του νησιού.
Από την πλευρά μας σας υποσχόμαστε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ούτως ώστε αυτή η δύσκολη κατάσταση να αποτελεί σύντομα παρελθόν.


Ολοι οι αρμοδιοι φορεις ζητουν
ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Εξαιτίας της ζημιάς που έχει προκληθεί στο ΧΥΤΥ και μέχρι την αποκατάσταση αυτής, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους συμπολίτες μας να περιορίσουν την απόρριψη απορριμμάτων στους κάδους.
Συνίσταται η τοποθέτηση των απορριμμάτων να πραγματοποιείται σε καλά κλεισμένους και ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους οι οποίοι θα τοποθετούνται μέσα στους κάδους με τρόπο που να επιτρέπει στο καπάκι του κάδου να ξανακλείνει μετά τη χρήση.


ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση ΝΕ για την πυρκαγιά στην Παλλοστή
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 13:34
"Εκκωφαντική η σιωπή κι  η απουσία  του βουλευτή και της περιφέρειας την ώρα που απειλείται η υγεία των πολιτών"
Μια περίεργη φωτιά, που είχε όμως  προφητέψει η κα Κράτσα κατά την επίσκεψή της στην Παλλοστή αλλά που δεν φρόντισε να αποτρέψει  χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση του νέου της  φορέα.
Ο νέος διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ, τον οποίο διαφήμισε η κα Κράτσα ως σύγχρονο περιβαλλοντικό εργαλείο, προς το παρόν αποδεικνύεται ο χειρότερος οικολογικός εφιάλτης του νησιού τα τελευταία 40 χρόνια, βγαλμένος από την πιο απαράδεκτη αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία – θρίλερ, η οποία πρόσφατα ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η κοινωνία της Κεφαλονιάς αναμένει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα ρίξει φως στα αίτια που πυροδότησαν αυτή την υγειονομική βόμβα κι απαντήσεις από τους εμπνευστές αυτού του κακέκτυπου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Καλούμε τον βουλευτή Κεφαλονιάς κι Ιθάκης, την περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, των οποίων η απουσία κι η σιωπή είναι εκκωφαντική,  να τοποθετηθούν για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κεφαλονιά και να μας ενημερώσουν για το τι σκοπεύουν να πράξουν ώστε να προστατέψουν την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.
Οι ευθύνες τους όπως και της Πολιτικής Προστασίας είναι τεράστιες την στιγμή που   για
Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πυροσβέστες και τους εργαζόμενους που όλες αυτές τις ημέρες και μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα δίνουν την δική τους μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στον ΧΥΤΥ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ


Μετα αο 4 μερεσ η περιφερεια ανακοινωσε  να ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Μέτρα προστασίας στην Κεφαλονιά από τους επικίνδυνους οργανικούς ρύπους από την πυρκαγια του ΧΥΤΥ


Το ΚΚΕ καλεί σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  


ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ  ΧΥΤΑ  ΣΤΗΝ  ΠΑΛΟΣΤΗ
Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ  με ανακοίνωσή της κατήγγειλε το έγκλημα που συντελείται αυτές τις μέρες σε βάρος της υγείας των κατοίκων του νομού μας και του περιβάλλοντος, με την πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ στην Παλοστή.
Κυβέρνηση, τοπικές αρχές (ΠΙΝ- Δήμοι) και τα άλλα αστικά κόμματα, είτε με την σιωπή τους είτε με την συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής της ιδιωτικής και επιχειρηματικής δράσης στην διαχείριση των απορριμμάτων, αποδεικνύονται  μέρος του προβλήματος και συνένοχοι όσον αφορά τις εξελίξεις.  Η στάση τους αυτή δεν αποκαλύπτει μόνο τις αποκλειστικές ευθύνες τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μην λάβουν ουσιαστικά μέτρα ώστε να σταματήσει επιτέλους αμέσως αυτή η καταστροφή. Αντίθετα μάλιστα προβλέπουν να συνεχιστεί για πολλές μέρες ακόμη, ίσως γιατί η μόνη λύση που δίνουν στην διαχείριση του «σκουπιδοβουνού» στην Παλοστή, είναι η  καρκινογόνος καύση του.
Στα πλαίσια αυτά η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ  καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια την Πέμπτη 10 /9/2020  στις 7.30 το απόγευμα προκειμένου να διεκδικήσουμε:
·         Να παρθούν σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο μέτρα, ώστε να σβήσει επιτέλους η φωτιά (σχέδιο, μέσα, προοπτική κ.α.) και να υπάρξει άπλετη ενημέρωση του λαού για όλες τις παραμέτρους του γεγονότος και της κατάστασης μια και έχουμε συνεχώς αναζωπυρώσεις.
·         Να υπάρξουν επιτέλους συγκεκριμένες επιστημονικές οδηγίες και μέτρα, ώστε να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και πάντα σε συνδυασμό με τα μέτρα για την πανδημία.
·         Να υπάρξει επιστημονική αποτίμηση της επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
·         Να υπάρξει διαλεύκανση των αιτιών της πυρκαγιάς και απόδοση ευθυνών.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία (αποστάσεις, μάσκες κλπ) και καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες σε αυστηρή τήρησή τους.
      ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 7/9/2020                                Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: