Θέλομε να γίνωμεν ελεύθεροι και όχι να λεγόμεθα ελεύθεροι

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ 26-12-1848

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

 

Άκης Τσελέντης στον Inkefalonia 89,2:

 ‘’Το φαινόμενο θα διαρκέσει βδομάδες 

– Δεν έχει επηρεαστεί διπλανό μεγάλο ρήγμα’’

- Τι θα πρέπει να προσέχουμε



Συνέντευξη στον Ρ/Σ Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, για την πολύ έντονη μικροσεισμική δράση βόρεια της Άσσου Κεφαλονιάς.

«Αποφεύγω ειδικά σε περιόδους τουριστικές να βγαίνω και να πετάω ''φωτοβολίδες στον αέρα'' ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός. Αυτό το πράγμα πραγματικά με έχει κουράσει και πάντα προσπαθώ ό,τι λέω να έχει βάση.

Το φαινόμενο αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία τέσσερα 24ωρα, είναι εντοπισμένο σε ένα μικρό ρήγμα βορειοανατολικά της Άσσου, που δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό. Τα γεγονότα εκεί είναι πολύ μικρά, το μεγαλύτερο που καταγράψαμε ήταν 3,7 και γίνονται αισθητά στην οικιστική ζώνη της περιοχής εκεί κοντά.

Υπάρχει ένα θέμα όμως εδώ πέρα , η σεισμικότητα της Κεφαλονιάς – σεισμός Ληξουρίου, σεισμός της Λευκάδας μετά- , είναι σε ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο περνάει με διεύθυνση βορειοδυτικά νοτιοανατολικά στις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς και το οποίο είναι ενεργό και από καιρού εις καιρόν μας δίνει σεισμούς, Ευτυχώς όμως η δράση που έχουμε καταγράψει τις τελευταίες μέρες και φωτογραφίζω ένα ρήγμα μικρό το οποίο είναι κάθετο στο άλλο, δεν βλέπω να επηρεάζει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το άλλο ρήγμα. Από την άλλη μεριά αυτή η ακολουθία θα κρατήσει αρκετές μέρες, μπορεί και αρκετές εβδομάδες. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε και πριν κάποια χρόνια που δούλεψε εκεί πέρα αυτό το ρήγμα και μετά ξεθύμανε και είχε ενεργοποιηθεί και λίγο ποιο βορειοδυτικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ  Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 




Δεν υπάρχουν σχόλια: