Θέλομε να γίνωμεν ελεύθεροι και όχι να λεγόμεθα ελεύθεροι

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ 26-12-1848

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

ΓΕΦΥΡΑ “ΧΕΙΜΩΝΙΚΟΥ”

 






ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων και της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σάμης πραγματοποιήσαμε αυτοψία στη γέφυρα του “Χειμωνικού” που βρίσκεται στον Οδικό άξονα Αργοστόλι-Αγκώνας-Διβαράτα. Βασικός οδικός άξονας που εξυπηρετεί τους κατοίκους του Αργοστολίου, τους κατοίκους του Ληξουρίου, της Πυλάρου, της Ερίσου, στην πρόσβαση τους σε αυτές τις περιοχές αλλά και στα λιμάνια του Φισκάρδου προς και από Λευκάδα και Ιθάκη, αλλά και της Σάμης προς και από Αστακό, Πάτρα και Ιθάκη.

Αυτή η γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1972, δίπλα στην παλιά ιστορική πέτρινη γέφυρα, έμενε ασυντήρητη και απροστάτευτη, εγκαταλελειμμένη απέναντι στο χρόνο και τα φυσικά φαινόμενα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν με τον ¨ΙΑΝΟ¨ τον Σεπτέμβρη του 2020 να καταρρεύσει. Μετά από τρία και πλέον χρόνια άρχισε το έργο για την κατασκευή της. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2024 ( δηλαδή αρχές Απρίλη) να είναι έτοιμη. Μετά δόθηκε παράταση στην ολοκλήρωση του έργου για τις 31.05.2024.

Με βάση την εμπειρία που υπάρχει για τον χρόνο ολοκλήρωσης αντίστοιχων έργων, που είναι πολλαπλάσιος πάντα του αρχικού προγραμματισμού- με διάφορες πάντα αιτιολογίες- οι κάτοικοι του νησιού εκφράζουν έντονες ανησυχίες.

Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του υπεύθυνου του εργοταξίου της κατασκευαστικής εταιρείας για τους χρόνους υλοποίησης και ολοκλήρωσης του έργου, το συμπέρασμα που βγάζουμε με βάση όλα τα παραπάνω είναι ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού της περιοχής, η παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα, με όλα τα ποιοτικά και ασφαλή χαρακτηριστικά και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Επίσης κατά την αυτοψία που πραγματοποιήσαμε, μας ενημέρωσαν αλλά παρατηρήσαμε και οι ίδιοι, ότι η παλιά ιστορική πέτρινη γέφυρα είναι προς κατεδάφιση. Εκτιμάμε, ότι πέρα από τυπικές εγκρίσεις που μπορεί να υπάρχουν για την κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσε να παραμείνει και να αναδειχθεί ως ένα στοιχείο της ιστορίας αυτού του τόπου, που το έχει ανάγκη όλο το νησί αλλά και η συγκεκριμένη περιοχή. Για αυτό ζητάμε να πάρει θέση η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ).

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, για να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί στο υπόλοιπο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο (Ε.Ο.Δ.) της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης, όπως και στα άλλα νησιά του Ιονίου, αρμοδιότητα και ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.). Πέρα από αποσπασματικές παρεμβάσεις, κύρια προεκλογικού χαρακτήρα, δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός ούτε προτεραιότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν είτε από την παλαιότητα του, είτε από την καταστροφή από φυσικά φαινόμενα (σεισμούς, πλημμύρες κ.α.), είτε από την αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων οδικών δικτύων.

Όταν μιλάμε για προβλήματα ενδεικτικά θα αναφέρουμε αυτά, της καθαριότητας και θαμνοκοπής, της σήμανσης, της φωτεινής σηματοδότησης, του οδοφωτισμού, της διαγράμμισης, των συστημάτων αναχαίτισης, της βραχοπροστασίας, της επούλωσης λακκουβών, της ποιότητας του τάπητα, το πλάτος και των κλίσεων του δρόμου, των αποχετευτικών έργων, της ορατότητας κ.α. Όποιες παρεμβάσεις γίνονται, είτε είναι σημειακές, είτε μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η ασφάλεια και η ζωή των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών να είναι καθημερινό ζητούμενο. Συνέπεια αυτών είναι οι ζημιές των αυτοκινήτων, αλλά και οι συχνοί τραυματισμοί, έως και τα θανατηφόρα γεγονότα.

Το γεγονός ότι δεν είναι στην προτεραιότητα της Π.Ι.Ν., του κράτους και της Ε.Ε. ένα σύγχρονο και ασφαλές Οδικό Δίκτυο, εδράζεται στην λογική κόστους-οφέλους. Τέτοια έργα δεν ενδιαφέρουν άμεσα τους επιχειρηματικούς κατασκευαστικούς ομίλους γιατί δεν τους παρέχουν την κερδοφορία που προσδοκούν, διαφορετικά θα ήταν γι αυτούς, αν επέτρεπε το μέγεθος να το εκμεταλλευτούν με είσπραξη διοδίων. Η μη ύπαρξη αντίστοιχης υπηρεσίας σε επίπεδο κράτους και Π.Ι.Ν. η οποία να ασχολείται με την κατασκευή και συντήρηση του Οδικού Δικτύου, αλλά και η συνειδητή υποστελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών, ώστε από τη μια όλα να δίνονται σε ιδιώτες, από τις μελέτες έως την κατασκευή και την συντήρηση και από την άλλη να καταργούνται οι σταθερές σχέσεις εργασίας και να εισάγονται ελαστικές σχέσεις ομηρίας.

16-1-2024

 

                                                                                 16.01.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: